30 Paź
2012

Cukrzyca typu 2 to dość częsta przypadłość kobiet w okresie menopauzy. Nie oznacza to jednak, że klimakterium podnosi ryzyko zachorowania. A wynika to raczej z nieodpowiednio prowadzonego trybu życia, a w zasadzie z niewprowadzenia zmian w dotychczasowym postępowaniu. Brak aktywności fizycznej przy dotychczasowym sposobie odżywiania się zwykle prowadzi do nadwagi. Trzeba przecież pamiętać, że przemiana materii w wieku około menopauzalnym znacznie spowalnia, dlatego należy uważać na to, co się je.

Ponieważ sama chcę zapobiec cukrzycy, znalazłam wiele metod, które pozwalają zachować poziom cukru we krwi w normie, zmniejszając ryzyko zachorowania na cukrzycę. Poniżej prezentuję wybranych 7.

1. Posiłki małe, ale zjadane częściej

Mówi się o tym często i słusznie, bo to kluczowa zasada – także w przypadku odchudzania. W obu przypadkach – walki z nadwagą i walki z cukrzycą – głód jest niewskazany. Nie wiem jak Wam, ale mnie jeszcze kilka lat temu bardzo często zdarzało się „głodzić” cały dzień po to, żeby wieczorem zjeść obity posiłek. W efekcie takich codziennych rytuałów przybyło mi sporo kilo, a i – o czym dowiedziałam się niedawno – miała wówczas szansę na cukrzycę.

Z naukowego punktu widzenia – gdy wraz z pożywieniem dostarczamy ogromną porcję cukru, nie ma szans, by insulina przetransportowała go do komórek. Cukier krąży więc sobie w krwi aż wreszcie trafia do tkanki tłuszczowej.

Dlatego polecam Wam modyfikację dotychczasowych przyzwyczajeń. Rezultaty można zobaczyć już po 2 tygodniach.

2. Więcej warzyw, mniej owoców


Zawsze wydawało mi się, że warzywa i owoce można spożywać w dowolnej ilości. Tymczasem nasz codzienny jadłospis powinien obfitować przede wszystkim w warzywa. Szczególnie polecane są liściaste i zielone, czyli brokuły, szpinak, sałata, bo to one znacznie zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę. Mniejsza ilość owoców w diecie jest całkowicie zrozumiała, ponieważ zawierają one sporą dawkę cukrów. A jeśli już mamy wybierać owoce, to najlepiej stawiać na jabłka, gruszki, cytrusy i owoce jagodowe.

3. Równomierny rozkład składników odżywczych

Chodzi o to, by codzienny jadłospis dostarczał odpowiednio wysokie zapotrzebowanie na energię, ale zaspokajane właściwymi proporcjami. Szacuje się, że 3/5 dziennego zapotrzebowana na energię powinno pochodzić z węglowodanów (warzyw, owoców, produktów zbożowych). 1/5 część zapotrzebowania powinno zajmować białko (sery, rośliny strączkowe, chude mięso) i tyle samo – tłuszcze (oleje roślinne, ryby).

4. NIE dla papierosów i piwa, TAK – dla kawy


By zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę, wcale nie trzeba rezygnować ze wszystkich używek. Koniecznością jest wyeliminowanie papierosów oraz piwa, które osłabiają działanie insuliny. Natomiast smakosze kawy mogą się cieszyć – badania naukowe wykazały, że 3-4 filiżanki kawy dziennie zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę.

5. Relaks i odprężenie

Zły nastrój, popadanie w stany depresyjne, przedłużające się sytuacje stresowe – to wszystko zalicza się do czynników, które mogą wpływać na cukrzycę. W dużej mierze jest to spowodowane spożywaniem nadmiaru słodkości, które wyzwalają endorfiny, ale jednocześnie sprzyjają otyłości oraz cukrzycy. Jest jeszcze jeden powód, dla którego należy zadbać – w naturalny sposób – o dobre samopoczucie i relaks. To adrenalina i kortyzol – hormony, które sprzyjają odkładaniu się tkanki tłuszczowej oraz blokują działanie insuliny.

6. Zwiększona aktywność fizyczna

W zwiększonej aktywności fizycznej nie ma nic odkrywczego. Jest to jednak kolejny dowód, że ruch jest dobry na wszystko. Angażując do pracy mięśnie, zwiększasz ich wrażliwość na insulinę. W efekcie krążący w krwi nadmiar cukru nie odkłada się w tkance tłuszczowej, ale zostaje wykorzystany jako źródło energii.

Wcale nie musisz stawiać na mordercze treningi, bo jest to wręcz niewskazane. Najlepsze efekty daje pływanie, nordic walking, jazda na rowerze.

7. Reduktory nadwagi w naturalnej postaci


Oczywiście w walce z nadwagą, a co za tym idzie – z cukrzycą, można skorzystać z gotowych i dostępnych w sklepach suplementów diety. Warto jednak wykorzystać „świeże” rośliny, które zawierają substancje odpowiadające za regulowanie poziomu cukru we krwi oraz za przyspieszenie metabolizmu. Zalicza się do nich m.in.: imbir, papryczki Chili, liście morwy białej, korzeń cykorii (dostępny w postaci suplementu diety).

Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie powyższe zasady nie są żadnym większym wyrzeczeniem. Dlatego już od dłuższego czasu, stawiając na zdrowie, praktykuję je. A jakie są Wasze sprawdzone metody walki z nadwagą, zapobiegające jednocześnie wzrostowi poziomu cukru?

Brak komentarzyBez kategorii, O diecie, odżywianiu i odchudzaniu

No comments


Name


Email (will not pubblished)


Website/URL